TAINIA
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ – ΟΙ ΦΩΤΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ
  • Share :
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ – ΟΙ ΦΩΤΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ
STORY
image movie

Trailer Impressions:

0

Η Σλαβική γραφή ως πράξη αντίστασης, ελευθερίας και δικαιοσύνης

 

«ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ – ΟΙ ΦΩΤΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ»

 

H ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού σε παγκόσμια πρεμιέρα
στο 27o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,
Κυριακή 9 Μαρτίου στις 18:00, στην αίθουσα “Παύλος Ζάννας”

 

Το νέο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ έχει στο επίκεντρο τη συναρπαστική ζωή και τη δράση των αγίων αδελφών από τη Θεσσαλονίκη,  Κυρίλλου και Μεθοδίου που έδρασαν τον 9ο αιώνα. Το οικουμενικό τους έργο, με τη δημιουργία της Σλαβικής γραφής, έδωσε τη δυνατότητα στους Σλάβους να αναδείξουν την ταυτότητά τους.

Οι Άγιοι και προστάτες της Ευρώπης άλλαξαν τη φυσιογνωμία της, εκφράζοντας την εποχή τους και την αναγκαιότητα αλλαγής του κόσμου.

Η μνήμη και οι ζωές τους ανοίγουν διάλογο, μιλούν για όσα συνέβησαν στο παρελθόν αλλά και για την τωρινή εποχή μέσα από την αλήθεια της ζωής τους.

Η ταινία βασίζεται σε ιστορικές πηγές και πραγματικά γεγονότα.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

 1942, Γερμανοκρατούμενη Τσεχία. Μια ομάδα αντιστασιακών, που κρύβεται στην υπόγεια κρύπτη του Ορθόδοξου ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, προδίδονται, συλλαμβάνονται από τους ναζί και εκτελούνται. Έχουν μόλις εξοντώσει τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, τον «Χασάπη της Πράγας».

Αλλά πώς βρέθηκε ένας ορθόδοξος ναός στην καρδιά της Ευρώπης; Πρέπει να πάμε πίσω 12 αιώνες, για να γνωρίσουμε την ιστορία του εκχριστιανισμού των Σλάβων από τους Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, καθώς και τους μαθητές τους, οι οποίοι δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο. Το έργο τους επηρέασε βαθιά πολλά έθνη, μεταβάλλοντας καθοριστικά την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναγνώρισε μετά από μία χιλιετία την προσφορά τους: με αποστολική εγκύκλιο ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, στις 30 Δεκεμβρίου 1980, ανακήρυξε τους Αγίους αδελφούς προστάτες της Ευρώπης.

Τα γυρίσματα έγιναν σε: Κωνσταντινούπολη, Ρώμη και Βενετία, Πράγα, Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Γερμανία και φυσικά στη Μακεδονία, στην πατρίδα τους τη Θεσσαλονίκη, στην Καστοριά, τη Φλώρινα, τη Σιάτιστα, τη νησίδα του Αγ. Αχιλλείου, τις Πρέσπες και την Αχρίδα.

Εικόνα1

Σκηνοθεσία – Σενάριο : Μαρία Χατζημιχάλη – Παπαλιού
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Γιάννης Δασκαλοθανάσης GSC, Βασίλης Κλωτσοτήρας GSC, Βαγγέλης Κουλίνος
Μοντάζ : Γιάννης Τσιτσόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική : Μάριος Αριστόπουλος
Έρευνα Κείμενο : Γεώργιος Τσούπρας, Δρ. Θεολογίας, Ιστορικός, Σλαβολόγος, Δημήτριος Γόνης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.
Επιστημονικός Σύμβουλος : Iωάννης Σίσιου, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης
Παίζουν : Γιώργος Φριντζήλας, Μιχάλης-Μάριος Γεωργίου
Παραγωγή: Μαρία Χατζημιχάλη – Παπαλιού


ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 
EKKOMED_Logo_GRE_Master