TAINIA
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ – Η ΤΑΙΝΙΑ
  • Share :
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ – Η ΤΑΙΝΙΑ
STORY
image movie

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ

Η πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε συνεργασία με προσωπικότητες διεθνούς κύρους για τη διοργάνωση Διεθνούς Οικολογικής Συναντήσεως τον Σεπτέμβρη του 1995 ήταν το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός 40λεπτου ντοκιμαντέρ με θέμα την Οικολογία και την Ορθοδοξία.

Η ταινία είναι βασισμένη σε κείμενα όπως η Αποκάλυψη του Ιωάννη και πατερικά, στα οποία υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος αναφορών στη φύση και στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον όπου ζει. Τα κείμενα αυτά, υψηλής ποιοτικής αξίας, είναι σε εντυπωσιακό βαθμό σύγχρονα και επίκαιρα, ενώ από την άλλη πλευρά έρχονται να μας θυμίσουν αξίες με μεγάλη διάρκεια, όπως είναι ο βαθύς σεβασμός του ανθρώπου προς τη φύση και κάθε μορφή ζωής.

Η ταινία “Δεν είσαι μόνος” είναι ένα οδοιπορικό σε πολλούς ελληνικούς τόπους, από τη Θράκη και τη Μακεδονία ως την Πάτμο και τα Μετέωρα, και δείχνει τον φυσικό πλούτο του ελληνικού τοπίου (ποτάμια, δάση, λίμνες, βουνά, θάλασσες) και την αρμονική σχέση του αρχιτεκτονήματος με τον φυσικό περίγυρο.

Η ταινία προβλήθηκε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη προς Πάτμο στα πλαίσια του Συμποσίου “Αποκάλυψις και Περιβάλλον” σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και προσωπικοτήτων και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Είχε σταλεί για να προβληθεί σε πολλά ξένα κανάλια, ενώ βρίσκεται στις βιβλιοθήκες πολλών πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων κ.λ.π. Βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Henry Ford 1995/6.

Συντελεστές της ταινίας, πέρα από τη σκηνοθέτιδα Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, είναι οι Φίλιππος Κουτσάφτης και Ανδρέας Σινάνος (φωτογραφία), Γιώργος Τσιτσόπουλος (μοντάζ) και Γιώργος Χατζημιχελάκης (μουσική). Η επιλογή των κειμένων είναι του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου, σε συνεργασία με τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Γαρίτση, ο οποίος έκανε και τη μετάφραση στα νέα ελληνικά.